Voor­woord

Aandacht voor mensen, dat klinkt zo vanzelfsprekend. Maar in de praktijk is het niet zo eenvoudig, hoe goed onze bedoelingen ook zijn. We zijn geneigd om zelf te bedenken wat mensen nodig hebben. Maar wat hen beweegt of juist tegenhoudt? Dat ontdek je pas als je open het gesprek aangaat.

Beeld: Verse Beeldwaren

Wij wilden ons voorzitterschap daarom in het teken zetten van de mensen voor wie we het allemaal doen: de inwoners van Eindhoven. Hen nog veel meer meenemen, en ze ook de handvatten geven om zelf energie te besparen en duurzamer te leven. Bovenal wilden we nog beter naar ze luisteren en hun initiatieven ondersteunen. Verduurzaming werkt tenslotte het beste als het vanuit mensen zelf komt.

In dit magazine nemen we je mee in een aantal hoogtepunten van het afgelopen jaar. Of, beter gezegd, dat doen de Eindhovenaren die daar met veel enthousiasme een grote rol in speelden. Zo creëerde kapper Mario een groene oase in de binnenstad met zijn stoere guerrilla-acties. En wordt energieadviseur Willem, die dankzij het project ‘de Energiebox’ na 12 jaar weer een baan heeft, dolgelukkig van mensen helpen (én van vergaderen).

We zijn trots op de stappen die we hebben gezet om bewoners meer centraal te stellen. Maar aandacht voor mensen is geen thema dat je na een jaar kunt afsluiten, dat blijft altijd een prioriteit. Of, zoals gedragswetenschapper Anke van Hal ons leerde: het is de derde succesfactor naast geld en techniek.

Als we de afgelopen periode één ding geleerd hebben, dan is het wel dat er nog heel veel te leren valt. We zijn eigenlijk pas nét begonnen. Ingrid de Boer, bestuurder van Woonbedrijf en wethouder Rik Thijs nemen het voorzittersstokje van ons over. Zij vertellen in dit magazine meer over hun plannen voor de toekomst. Wij wensen hen veel succes en blijven natuurlijk nauw betrokken bij het pact. Veel leesplezier! Angela Pijnenburg, bestuurder Wooninc.

Theo van Kroonenburg, directeur-bestuurder Trudo

Colofon

Projectmanagement: Kyra Keuken

Tekst: Kyra Keuken, Loes van Vugt

Eindredactie: Vera van het Hof

Fotografie: Verse Beeldwaren, Igor Vermeer

Vormgeving en productie: Wakkr