Vooruitblik Ingrid en Rik

We willen kop­loper blijven

In Eindhoven lopen we graag voorop. Op het vlak van duurzaamheid is dat niet anders: daar is het Duurzaamheidspact een sprekend voorbeeld van. Ingrid de Boer, directeur-bestuurder van Woonbedrijf, en Rik Thijs, wethouder Klimaat & Energie, Openbare Ruimte & Groen hebben dan ook grootse plannen voor hun voorzitterschap.

Beeld: Verse Beeldwaren

Dat betekent niet dat ze ineens allemaal nieuwe dingen gaan doen. Juist niet. “We pakken door op wat er al ligt”, zegt Ingrid stellig. “De afgelopen jaren legden we een solide basis voor een aantal veelbelovende projecten. We leerden elkaar steeds beter kennen en vertrouwen nu veel meer op elkaars kunnen. Samen hebben we volop projecten uitgedacht en uitgeprobeerd. Nu is het tijd voor zichtbare actie.” Daar sluit Rik zich helemaal bij aan: “We hebben al zoveel in de steigers staan. Die projecten geven we de komende maanden nét dat zetje zodat ze zichtbaar worden. Zo houden we onze koplopersrol, ook voor de buitenwereld.”

Blijven leren, ook van successen Om aan kop te blijven, moet je innoveren. “Iedereen weet: als je niet innoveert, kom je tot stilstand”, zegt Ingrid. “We moeten blijven meten, blijven evalueren en blijven verbeteren. Dat geldt niet alleen voor ‘blunders’, maar juist ook voor onze successen. Neem bijvoorbeeld de Energiebox: de pilot overtrof de verwachtingen, maar dat betekent niet dat we nu achterover kunnen leunen. We onderzoeken hoe we hier nog meer uit kunnen halen. In het bijzonder hoe we het positieve effect op inwoners kunnen vergroten. Ook kijk ik erg uit naar de eerste editie van de Groene Wijk Week: tijdens die week kijken we samen met bewoners naar wat zij belangrijk vinden voor de leefbaarheid en duurzaamheid in hun buurt. Dat geeft ons vast volop nieuwe inzichten. We willen mét hen innoveren, niet alleen voor hen.”

'Rik en ik begrijpen elkaar bijna zonder woorden.'

Een goede match Ingrid en Rik kijken met veel enthousiasme uit naar hun gezamenlijke voorzitterschap. Rik: “Onze visies sluiten goed op elkaar aan. We hebben dezelfde gedrevenheid om onze beloftes en ambities waar te maken het komende jaar. Ik heb er veel zin in!” Zo ervaart Ingrid dat ook: “Rik en ik begrijpen elkaar bijna zonder woorden. Toen we samen overlegden over de invulling van ons voorzitterschap, zaten we meteen op één lijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat onze samenwerking een succes wordt.”

Goud in handen Innoveren kun je niet alleen volgens Rik: “Daar betrekken we de komende periode de marktpartijen nog meer bij, maar zeker ook de onderwijsinstellingen. Hier in Eindhoven hebben we goud in handen, met de handige bouwers van het Summa College, de slimme techneuten van de TU/e en de creatieve geesten van de Design Academy. Zij kunnen ons niet alleen voorzien van nieuwe inzichten, ze zijn ook de volgende generatie professionals die met de grote duurzaamheidsopgave te maken krijgen. We gaan graag met hen in gesprek om te kijken hoe we samen kunnen werken.”

De drie pijlers van Rik en Ingrid

  1. Routeboek productie: we schalen de productie op en laten nog meer zien wat we doen.
  2. Slimmer organiseren: we vertrouwen op elkaars kwaliteiten en werken slimmer
  3. Routeboek innovatie: we blijven innoveren én leren, samen met bewoners, marktpartijen en kennisinstellingen.