Strijd tegen zwerfvuil

Een schone straat? Dat werkt aanstekelijk!

Marc van Heijster stoorde zich aan het zwerfafval in zijn buurt. Maar in plaats van erover te klagen, kwam hij in actie: hij sloot zich aan bij Adopteer een Straat. Een Eindhovens vrijwilligersinitiatief dat leefomgevingen schoon, mooi en groen houdt. Nu maakt Marc wekelijks rondjes door zijn wijk in de Achtse Barrier om zwerfafval op te ruimen.

Beeld: Verse Beeldwaren

‘Van wie de troep is, maakt helemaal niets uit.’

Gewapend met een prikker en een afvalzak de straat op om ‘andermans troep’ op te ruimen. Niet iets waar iedereen zin in heeft. Marc ziet dat anders: “Ik ruim mijn leefomgeving op. Hier woon ik, doe ik boodschappen en ga ik op pad met mijn kinderen. Dat is fijner in een schone buurt. Van wie de troep is, maakt helemaal niets uit.”

Schoon werkt aanstekelijk Volgens Marc werkt een schone straat aanstekelijk: “Mensen gooien veel minder snel iets weg als de straat netjes is. Ligt het al vol met zooi? Dan maakt dat extra prulletje ook weinig meer uit. Ik zie in mijn omgeving dan ook een grote verbetering sinds ik regelmatig opruim.”

“De meeste mensen die vervuilen zijn niet asociaal, eerder gemakzuchtig”, zegt Marc stellig. “Ze willen zo snel mogelijk van hun afval af en denken dan niet eens na voordat ze het op de grond gooien.” Dat zie je volgens Marc ook goed bij ondergrondse afvalcontainers. “Container vol? Dan zetten mensen hun zak er gewoon naast. Vervolgens gaat ongedierte aan de zak knagen en voor je het weet ligt de hele straat vol troep.”

“We moeten het mensen dan ook zo makkelijk mogelijk maken”, vindt Marc. “Voldoende afvalbakken zijn de basis. Net als ‘blikvangers’ langs drukken wegen. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan gratis afvalzakken in parken en op plekken waar mensen komen om samen te eten of te drinken. Zo kunnen mensen hun afval makkelijk weer meenemen en weggooien.”

‘We ruimen op én we zijn gezellig samen buiten.’

Jong geleerd, is oud gedaan Marc doet nog meer dan het schoonhouden van zijn buurt. Hij denkt na over manieren om mensen bewuster te maken van zwerfafval. Zo maakte hij samen met de gemeente een presentatie en workshop voor basisschoolleerlingen. “Als je jonge kinderen op een speelse manier leert hoe ze met afval om moeten gaan, dan heeft dat een positieve invloed op de rest van hun leven.”

Die filosofie brengt hij ook thuis in praktijk. Al van jongs af aan leerde Marc zijn kinderen Leon (12) en Noor (8) om geen afval op straat te gooien. Nu gaan ze zelfs vaak met hem mee op zijn rondes. “We ruimen op én we zijn gezellig samen buiten. Het is echt ons uitje geworden.” Hoe meer zielen, hoe meer vreugd Wanneer Marc bezig is aan zijn rondje door de buurt, krijgt hij regelmatig complimenten. “Het mooiste compliment dat ik ooit ontving? Dat was van een man die na een praatje met mij ook een straat heeft geadopteerd.” Marc hoopt dat zoveel mogelijk mensen een straat adopteren. “Hoe meer zielen, hoe meer vreugd en hoe meer troep er verdwijnt.”

Ook een straat of buurt adopteren?