Eindhoven aardgasvrij

Duur­zaam pio­nieren in de Sinten­buurt

In het zuiden van Eindhoven vind je de gezellige Sintenbuurt: een van de drie pioniersbuurten, waar de gemeente en woningcorporaties zich samen met bewoners voorbereiden op een aardgasvrije toekomst. Huiseigenaar Sjaak en huurder Sandra delen hun ervaringen.

Beeld: Igor Vermeer en Oscar Vink

Huiseigenaar Sjaak

Minder kosten, meer comfort

Onder leiding van Buurkracht stelde een meedenkteam van bewoners begin dit jaar een buurtplan op. De vier kernpunten van het plan zijn opgesomd onder de toepasselijke afkorting S.I.N.T. Dat staat voor Samen Inkopen, Inspireren, Na-isoleren en Toekomst voorbereid. Sjaak is lid van het meedenkteam in de Sintenbuurt. “Ik ben lid omdat ik vind dat mijn woning en onze wijk voorbereid moeten zijn op de toekomst. Ik wil graag weten wat dit concreet betekent voor de komende tien jaar. Dat onderzoeken we samen.” Sjaak is al langer bezig met het verduurzamen van zijn woning. Sinds 2010 is zijn gasverbruik in stappen gedaald. Dat scheelt veel op de energierekening. “Lagere maandlasten waren ook het primaire doel, naast een hoger comfort in huis”, vertelt hij. “Het meeste comfort hebben we van de HR++-ramen. Daardoor tocht het minder en is het veel behaaglijker in huis”. De komende periode gaan de gemeente en het buurtteam van de Sintenbuurt aan de slag met het opzetten van collectieve inkoopacties voor de ‘altijd-goed-(energiebesparende) maatregelen’. Dit zijn de maatregelen waar je geen spijt van krijgt en waarmee je je voorbereidt op een aardgasvrije toekomst.


'Ik ben lid omdat ik vind dat mijn woning en onze wijk voorbereid moeten zijn op de toekomst.'

Huurder Sandra

Wonen in een pilotwoning

Trudo onderzoekt samen met bewoners hoe zij hun huurwoningen het beste van het gas af kunnen halen. Tijdens een informatieavond in een modelwoning nodigde Trudo huurders uit om hun woning beschikbaar te stellen als pilotwoning. Deze woningen gaan volledig van het gas af, met behulp van de nieuwste bewezen technieken. Door het gasverbruik te monitoren en regelmatig met de bewoners te spreken, wil Trudo ontdekken welke technieken de meeste potentie hebben om op grote schaal toe te passen. Sandra is enthousiast over de pilot. Ze woont al 24 jaar met veel plezier in haar huurwoning in de Sintenbuurt. “Het is een hoekhuis, dus heb ik een relatief hoge energierekening. Drie jaar geleden kreeg ik al zonnepanelen en een nieuwe voordeur om de kou tegen te gaan. Nu doe ik mee aan het pilotproject van Trudo, waarbij ze allerlei verduurzamingsmaatregelen toetsen in mijn woning.” Sinds een paar maanden heeft Sandra HR++-glas, maar er staat nog een hoop te gebeuren: “De vloer, de spouwmuren en het dak beter isoleren, een inductiekookplaat, een warmtepomp op zolder en een infraroodspiegel in de badkamer. Nog even en dan kan mijn huis echt van het gas af. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat. En ik hoop flink te gaan besparen op mijn energierekening!” Binnenkort gaan de werkzaamheden van start. In het najaar moeten de zeven pilotwoningen helemaal klaar zijn. Trudo richtte ook een modelwoning in voor alle andere huurders in de wijk. Hier kunnen ze kennismaken met de verschillende technieken en mogelijkheden en weten ze wat ze kunnen verwachten als hun woning aan de beurt is.

'Drie jaar geleden kreeg ik al zonnepanelen en een nieuwe voordeur om de kou tegen te gaan.'

De Sintenbuurt in cijfers

+/- 1.800 bewoners 900 woningen 313 sociale huurwoningen