Energiezuinig in Rapenland

Win-win voor milieu en porte­mo­n­nee

In de Eindhovense buurt Rapenland kozen 50 bewoners van Woonbedrijf vorig jaar voor een warmtepomp en zonnepanelen. Een tussenstap naar aardgasvrij wonen, waar zowel milieu als bewoners profijt van hebben. Bewoner Ling Tsaj was meteen enthousiast toen hij erover hoorde. Afgelopen november is zijn huis voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen. We zijn nu iets meer dan een half jaar verder: hoe bevalt het?

Alle woningen moeten in 2050 aardgasvrij zijn. Een hybride systeem van een cv met warmtepomp en zonnepanelen is een tussenstap in het verminderen van de CO2-uitstoot en het opwekken van duurzame energie. De warmtepomp is een aanvulling op de gasgestookte cv-ketel, zodat bewoners gas besparen. Woonbedrijf wil met de pilot in Rapenland meer ervaring opdoen over de optimale werking van een hybride systeem. Bewoners betalen hiervoor wel meer huur en servicekosten, maandelijks zo’n € 40,50 extra. Maar dit wordt terugverdiend door een besparing op energiekosten. De elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, wordt namelijk geleverd door de zonnepanelen.

'Je wilt de aarde toch goed doorgeven aan je kinderen?'

Vijf voor twaalf Ling was een van de eerste bewoners bij wie thuis de warmtepomp werd geplaatst. Toen hij hoorde over de pilot, schreef hij zich meteen in. “Ik vind duurzaamheid erg belangrijk”, vertelt hij. “Je wilt de aarde toch goed doorgeven aan je kinderen? Het is vijf voor twaalf.” Ling woont samen met zijn vrouw in een hoekwoning. Ze leven al erg bewust en energiezuinig. “We scheiden ons afval, hebben ledverlichting in huis, we koken elektrisch en alle apparaten in huis hebben energielabel A of hoger. Maar in mijn ogen kan het altijd nóg beter, dus de warmtepomp en zonnepanelen waren zeer welkom.” De gasrekening halveren De maatregelen besparen niet alleen CO2, maar ook geld. “Het is een win-winsituatie, hoe kun je dat nou niet willen?” Sinds de warmtepomp in werking is, is zijn gasverbruik flink afgenomen. “Ik had vooraf al een berekening gemaakt van hoeveel ik kon en vooral hoopte te besparen. En ik moet zeggen: daar kom ik aardig bij in de buurt! Mijn gasrekening, de duurste kostenpost, is met bijna de helft verlaagd. De nettobesparing weet je pas echt na twee winters meten, maar dit vind ik al fors.” Van de zonnepanelen heeft Ling nog geen 100% profijt. “Mijn contract bij de energiemaatschappij loopt van juli tot juli. De zonnepanelen zijn in november gelegd, dus dan mis je een paar maanden aan voordeel op stroom. Toch merk ik ook daarin al een besparing, waarover ik best tevreden ben voor zo’n korte tijd!”

Beeld: Loes van Vugt

‘Ik blijf altijd kijken waarop
ik nog kan besparen.’

Inzicht via de app Via een app op de iPad kunnen de bewoners hun verbruik bijhouden en inzien. “Dat werkt perfect. Ik heb een goed inzicht in mijn maandelijks verbruik.” Ook Woonbedrijf vindt het belangrijk om inzicht te krijgen in het verbruik. De corporatie houdt daarom minimaal twee stookseizoenen alles bij. Met die kennis kan Woonbedrijf de warmtepomp nog beter inzetten als tussenoplossing naar aardgasvrij wonen. Ling is in ieder geval erg tevreden en blijft energiezuinig leven. “Ik blijf altijd kijken waarop ik nog kan besparen en ben blij dat op deze manier een steentje bijdraag aan het milieu.”

Wat is een warmtepomp? Een warmtepomp is een verwarmingsapparaat dat samen met de cv-ketel de woning verwarmt. Deze gebruikt buitenlucht om de woning te verwarmen en bestaat uit twee delen: het ene hangt bij de cv-ketel, het andere staat in de achtertuin. De pomp gebruikt elektriciteit, maar bespaart gas en vermindert dus CO2-uitstoot. Het gasgebruik gaat dus omlaag, het elektriciteitsverbruik omhoog. Maar de elektriciteit wordt weer opgewekt door de zonnepanelen. Hierdoor bespaar je geld en is de CO2-uitstoot nog lager.