Project Energiebox

Na twaalf jaar weer heer­lijk aan het werk

De Energiebox is een initiatief waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn opgeleid tot deskundig energieadviseur. Inwoners krijgen van hen een gratis energieadvies en de Energiebox: een doos vol energiebesparende producten. Gemiddeld kunnen mensen zo’n € 250 per jaar besparen door middel van eenvoudige aanpassingen. Een van onze energieadviseurs, Willem, vertelt over zijn ervaringen.

Beeld: Verse Beeldwaren

Willem stond voor de klas als docent wis- en natuurkunde, tot een burn-out roet in het eten gooide. Hij herstelde, maar lesgeven was geen optie meer. Willem liet zich omscholen tot programmeur en ging aan de slag bij een producent van kopieerapparaten. ‘Ik begon daar toen ik 40 was en heb er jaren met plezier gewerkt. Door een bedrijfssanering moesten er mensen uit. Ik was – ondanks tien jaar daar – toch nog een van de nieuwste werknemers en kwam op straat te staan.’

Twaalf jaar zonder werk Na zijn ontslag, solliciteerde Willem vol goede moed op allerlei functies, maar helaas met weinig succes. “Vaak werd ik niet eens uitgenodigd, of hield het na één gesprek alweer op. Daarvan zonk de moed me in de schoenen. Na vijf jaar proberen zei ik tegen mijn vrouw: ik heb nu nog een beetje eigenwaarde over. Ik stop ermee.” Een moeilijke beslissing, want op één salaris hadden Willem en zijn vrouw het niet breed. En ook mentaal viel het hem zwaar. “Ik miste mijn collega’s en ik had niets meer om me druk om te maken en mijn ei in kwijt te kunnen.”

‘Om heel eerlijk te zijn, was ik in het begin best sceptisch.’

Tip van een vriend Van een vriend hoorde hij over het Energiebox-project. “Jan werkte daar al een tijdje als energieadviseur. Hij had in hetzelfde schuitje gezeten en tipte me dat ze meer adviseurs zochten. Om heel eerlijk te zijn, was ik in het begin best sceptisch. Langs de deuren om energieadvies te geven? Het klonk bijna als colportage, en dat was niets voor mij. En na twaalf jaar zonder werk, kon ik me moeilijk voorstellen dat dit wel zou slagen.”

Eerst zélf de proef op de som nemen Maar Jan drong aan. “Hij was heel volhardend”, lacht Willem. “Dus ik zei: kom eerst maar bij mij langs om mij zo’n advies te geven dan!” Zo gezegd, zo gedaan. “De tips van Jan lagen best wel voor de hand. Dingen die ik wel wist, maar niet deed.” Pas toen hij het rapport met persoonlijke adviezen kreeg, viel het kwartje: “Dat rapport was heel gedegen en serieus. Al die kleine besparingen samen, dat tikt verdorie aan! En mensen weten net als ik misschien wel hoe het moet, maar met een advies en de producten uit de Energiebox wordt het een stuk makkelijker om het ook echt te doen.”

‘We vormen echt een enthousiaste, hechte club.’

Willem en zijn vrouw kregen de smaak te pakken.

“We gebruiken alles uit de box, en volgen de adviezen op. Geen gordijnen meer voor de verwarming, korter douchen, overal ledlampen, de verwarming lager. Dat zet bij ons echt zoden aan de dijk.” Helemaal overtuigd van project Energiebox meldde Willem zich aan voor de opleiding tot energieadviseur. Daar voelde hij zich meteen als een vis in het water: “De klik was er meteen. Ondanks dat we bijna allemaal een totaal andere achtergrond hebben, vormen we echt een enthousiaste, hechte club met z’n dertienen.”

Dolenthousiast over zijn nieuwe baan Inmiddels is Willem al drie maanden aan het werk als energieadviseur, en het bevalt hem uitstekend. “Ik ben dolenthousiast, eerlijk waar. Het is niet alleen fijn om weer een inkomen te hebben, maar vooral ook om met iets écht zinvols bezig te zijn. Ik haal ontzettend veel voldoening uit het helpen van mensen met een energieadvies. Maar ik vind het ook heerlijk om weer te vergaderen en te kunnen brainstormen.”

Volgens Willem is de Energiebox de perfecte manier om mensen mee te krijgen in de grote energietransitie. “Door op kleine schaal aan bewustwording, energiebesparing en CO2-reductie te werken, neem je mensen mee in de energietransitie op een manier die letterlijk heel dicht bij huis is voor hen. En dat het dan ook nog mensen zoals ik aan werk helpt, dat is echt fantastisch!”