De verborgen impact

Vele drupp­els op een gloei­ende plaat

Tineke Alsemgeest is een van de eerste zes ‘afgestudeerden’ van ambassadeursprogramma duurzaamheid van Wooninc. In dit programma leren huurders van duurzaamheidsexpert Babette Porcelijn hoe zij op een leuke manier duurzame initiatieven kunnen ontplooien in hun wijk. Maar Tineke was zeker niet altijd ‘van de duurzaamheid’.

“Zonnepanelen, windmolens, warmtepompen, van het gas af: je wordt er soms mee doodgegooid”, vertelt Tineke. “Ik was al dat duurzaamheidsnieuws behoorlijk beu. Omdat ik huur, kán ik mijn huis niet zelf op die manier verduurzamen.” Voor Tineke hing duurzaam leven ook heel erg samen met duurzaam wonen. En als dat niet écht lukt, wat kun je dan wel?

De impact van de consument De omschakeling kwam toen Tineke het boek ‘De verborgen impact’ las van Babette Porcelijn. “Dit superleesbare boekje opende beetje bij beetje mijn ogen. Al lezende, ontdekte ik wat ik zelf kan doen om mijn leefomgeving te verbeteren.” Babette’s boek gaat namelijk uit van de impact van consumenten. Tineke: “Wist je dat consumptiegoederen de grootste impact hebben op het milieu? Denk aan de grondstoffen die ervoor nodig zijn, de productie en het vervoer van al die spullen. We zijn ons over het algemeen wél bewust van onze directe impact, zoals de CO2-uitstoot van onze auto’s. Maar juist de verborgen impact, daar valt de grootste winst te behalen.”

‘Waarom zou je sperziebonen uit Angola eten?’

Biefstuk uit Argentinië en aardbeien met Kerst “Eerst dacht ik ‘alles wat ik doe, is als een druppel op een gloeiende plaat’. Maar héél veel druppels bij elkaar vormen wel een straal die de gloeiende plaat tóch afkoelt.” En die druppels zijn makkelijker te realiseren dan je denkt. Dat begint al met onze dagelijkse boodschappen, vertelt Tineke: “Vraag het je maar eens af: moet jouw biefstuk nu echt uit Argentinië komen, of is die van eigen bodem net zo lekker? En waarom zou je sperziebonen uit Angola eten? We hebben hier in Nederland volop lekkere seizoensgroenten. En aardbeien met Kerst? Ze heten niet voor niets zomerkoninkjes!”

Kleine stapjes leiden tot grote sprongen Ook op andere fronten zorgen kleine aanpassingen voor een groot resultaat. “Een minuutje korter douchen scheelt op jaarbasis al snel honderden liters. Moet ik écht met de auto of kan ik ook op de fiets of met het openbaar vervoer? En heb ik nu een nieuwe laptop nodig, of kan de oude nog wel een jaartje mee? Dit soort bewuste keuzes helpen je om geld te besparen, en zorgen ervoor dat je bijna onbewust meehelpt aan het verbeteren van het milieu. En dit is nog maar een kleine greep uit de vele kleine stapjes die we ieder kunnen zetten om samen een grote sprong te maken!”

‘Ik heb vooral zin om anderen te helpen met hun duurzame initiatieven’

Duurzaamheidsambassadeurs­programma Als kersverse duurzaamheids­ambassadeur wil Tineke haar buren, vrienden en familie helpen om ook slim te verduurzamen. “Dat begint al thuis, bij mijn man. Die heb ik laten zien hoe lekker vegetarisch eten is”, lacht Tineke. “Maar ik heb vooral zin om anderen te helpen met hun duurzame initiatieven. Zoals een opruimactie in de wijk, een spullenruilbeurs of een duurzame kookclub.”

Over De verborgen impact We hebben als Westerse consument veel meer impact dan we denken. Niet alleen met de ‘klassiekers’ auto, verwarming en elektra, maar juist aan de andere kant van de wereld, bij het maken en vervoeren van alle dingen die we kopen en gebruiken. Het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn schijnt licht op de blinde vlekken in ons denken over duurzaamheid. Daarnaast geeft ze inspirerende lezingen en trainingen om mensen en organisaties te helpen om duurzame keuzes met zoveel mogelijk impact te maken. Meer informatie?

Doe ook mee! Wooninc. stimuleert en ondersteunt bewoners die willen bijdragen aan het verduurzamen van hun wijk. Dat doen we samen met Babette Porcelijn en onze huurdersvertegenwoordiging, de SHW. Huurders met een duurzaam idee kunnen zich aanmelden via duurzaamheid@wooninc.nl