Adopteer een straat

Een moes­tuin voor de hele buurt

Als we de Cornelis Schuytstraat in de Bennekel binnenrijden, zien we de eerste groene klimplanten al staan. Hoe dichter we bij het huis van Anna Chang komen, hoe meer groen we zien. Met haar strohoedje op wandelt Anna vrolijk zwaaiend haar voortuin in. Ze vraagt meteen onze aandacht voor allerlei planten die in potten op de stoep staan. “Kijk, dit is een vijg, en hier: een citrusboompje met al wat kleine vruchten. En dit is maïs. Leuk hè? Dat verwachten mensen niet zo gauw in een pot.”

Beeld: Verse Beeldwaren

‘Ik wil mensen verrassen met de veelzijdigheid van groente en fruit.’

Van exotisch fruit tot eetbare bloemen uit India Twintig jaar geleden trok Anna in haar huurwoning van ’thuis. Haar voor- en achtertuin zijn haar grote trots. Die staan al jarenlang boordevol planten, waar de hele buurt van mag meegenieten. Maar de Taiwanese wilde meer. Dus adopteerde ze twee jaar geleden haar straat. “Op het platteland in Taiwan is het heel normaal dat je overal moestuintjes hebt. En zelfs in de stad grijpen mensen elke mogelijkheid aan om iets te planten, dat zit echt in ons bloed. Ik wil mensen hier ook laten kennismaken met tuinieren in de stad en ze verrassen met de veelzijdigheid van groenten en fruit.” Anna begon haar project met een paar potten kruiden op de stoep. “Die ruiken heerlijk: je kunt er je eigen aromatherapie mee maken. En het zijn de smaakmakers in veel gerechten. Nu staat er van alles wat. Fruit, groente, kruiden, zelfs eetbare bloemen uit India!”

‘Hartstikke leuk, zo’n groene straat, daar werken mensen graag aan mee.’

De lucht in! Anna’s droom is een ‘paraplu van tomatenplanten’ rondom de bomen op de stoep. De eerste in zijn soort Nederland, voor zover zij weet. “Ik wil het hier nóg groener maken, zoveel mogelijk kubieke meters groen, maar je moet wel gewoon op de stoep kunnen blijven lopen. Dus we gaan de hoogte in!”. Met de tomatenplanten, maar ook met een muur van planten in de brandgang achter het huis. “Dat noemen we onze ‘geheime tuin’, omdat je hem pas ziet als je er bent. Begin dit jaar groeiden daar bonen, die we hebben geoogst in juni. Nu zijn we weer opnieuw begonnen, met allerlei hoge planten door elkaar. Nog even en dan is de hele gang groen.” Terwijl Anna met grootste handgebaren haar ambitieuze plannen deelt, gaan op allerlei plekken in de straat voordeuren open: buren die graag iets vertellen over hun rol in Anna’s groene straat.

Behulpzame buren Diny en Bettie zijn Anna’s steun en toeverlaat. En dat is maar goed ook, want het project is inmiddels zó groot, dat kun je niet in je eentje onderhouden. “Anna wist dat mijn man in de buurtcommissie van de Bennekel zit”, vertelt Bettie. “Ze vroeg hem of wij haar konden helpen om vrijwilligers te regelen. Nou, natuurlijk! Hartstikke leuk, zo’n groene straat. Daar werken mensen graag aan mee.” Inmiddels heeft Anna’s project 14 vaste vrijwilligers, maar veel andere buren helpen ook regelmatig een handje mee.

De plantentaxi Bettie bezorgde Anna niet alleen aan vrijwilligers, ze doet zelf ook mee. “Ik heb niet zo’n groene vingers hoor, maar ik help graag met de planten water geven.” Diny vult aan: “En je bent de plantentaxi, haha! Als er inkopen gedaan moeten worden, mag jij rijden. Oh, en weet je nog die keer dat je 180 lege colaflessen moest ophalen?”. Bettie lacht bij de herinnering: “Ja, die doneerde de Albert Heijn aan het Franz Leharplein. Anna wilde de bodem van de fles eraf zagen en er tulpen en tomaten in planten. Het was even proppen, maar we kregen ze alle 180 mee. En het resultaat was echt prachtig!”

Koffiedrab, eierschalen en bananenschillen De vindingrijke Anna heeft zo haar adresjes. “Ik krijg koffiedrab van Nick, de buurman op de hoek. Hij werkt bij Douwe Egberts. Koffie is heel goed voor de planten, wist je dat? Net als eierschalen en bananenschillen, trouwens. Die verzamelen de buren ook voor mij.” Voor het bewateren van de planten gebruiken Anna en de buren lege frituur­vetemmers. “Van de snackbar gekregen! Overigens gebruiken de vrijwilligers hier gewoon een tuinslang, die hebben we gekocht van de subsidie van de gemeente. Maar ik loop vaak een extra rondje om te kijken of hoe alles erbij staat. Met zo’n emmer kan ik planten die het nodig hebben, nog gauw iets extra’s geven.”

Panty’s voor de planten Recyclen vindt Anna heel belangrijk. “Ik probeer heel duurzaam te leven. Je kunt oude spullen vaak nog prima hergebruiken. Ik ben heel dankbaar als mensen me oude plantenpotten geven. Of versleten panty’s, daar kun je heel goed klimplanten mee omhoog laten groeien, omdat ze zo elastisch zijn.” Ook planten kun je prima ‘recyclen’, zegt Anna: “Mensen die klimplanten of hoge planten over hebben, mogen ze in mijn voortuin leggen. Dan krijgen ze een mooi plaatsje in de brandgang. En panty’s zijn ook welkom, maar leg die maar in een zakje op mijn tuintafel!”

‘Eten verbindt, daarom vind ik het ook zo leuk om een moestuin met de buurt te maken.’

Alles dankzij de buren Anna is haar buren enorm dankbaar: “Ze doen zó enthousiast mee, dankzij hen is het project al zo gegroeid. Mensen zijn nu trotser op hun straat, ook omdat ze er zelf aan bijdragen.” Volgens Anna is de buurt een stuk hechter geworden. “Buren leren elkaar beter kennen door samen voor het groen te zorgen. En ik vind het ook heel leuk dat we eten en recepten met elkaar uitwisselen. Dan geef ik buren groenten uit mijn achtertuin, en krijg soms iets kleins van hen. Bijvoorbeeld een bakje huisgemaakte soep van mijn overbuurvrouw uit Sri Lanka. En laatst heerlijke vegetarische risottoballetjes van mijn Italiaanse achterbuurman. Eten verbindt, daarom vind ik het ook zo leuk om een moestuin met de buurt te maken.”

Hoe meer moestuinen, hoe beter Een ding is zeker: Anna’s enthousiasme werkt aanstekelijk. “Twee straten in de buurt zijn pas geleden ook geadopteerd”, vertelt Anna: “De Meyerbeersstraat en de Palestrinastraat hebben nu ook vijf vrijwilligers. Fantastisch nieuws!” Ook buiten de buurt en zelfs buiten de stad is er veel belangstelling voor Anna’s projecten. “Ik krijg via Facebook vaak vragen van mensen die ook een buurtmoestuin willen beginnen. Prachtig toch? Hoe meer hoe beter!”. Anna nodigt iedereen die interesse heeft, van harte uit om eens in haar straat te komen kijken. Maar het liefst pas in augustus of september. “Nu krijgt het van mij vier van de tien punten. Straks, in de herfst, dan is alles pas écht mooi!”

Anna’s project in cijfers

- 35 kuipen van 50 liter

vol planten - 187 potten op straat - 163 potten in de

‘geheime tuin’ - 40 meter aan planten

aan de zijkant van de huizen - 14 vrijwilligers die

om beurten de

planten water geven

De 5 pijlers van Anna’s project

  1. Vergroenen: meer planten en bloemen op straat.
  2. Recyclen: duurzaam werken, spullen hergebruiken.
  3. Ruimte maken: slim gebruikmaken van de ruimte, de hoogte in gaan.
  4. Schoonheid: de straat mooier maken, zorgen dat mensen trots zijn op hun straat.
  5. Eetbare planten: gezonde en lekkere groenten, fruit en kruiden voor iedereen!

Samen zorgen voor fijne buurten om te wonen Bij ’thuis vinden we het fantastisch wat Anna Chang en de vrijwilligers doen. We hebben een financiële bijdrage geleverd vanuit ons leefbaarheidsbudget. Maar Anna en de vrijwilligers maken het tot een succes. Zij zorgen samen voor een prachtige groene omgeving die ook nog eens verbindt. Daar worden we ontzettend blij van! Wij kunnen dit soort initiatieven alleen maar stimuleren en ondersteunen. Ze dragen bij aan fijne buurten om te wonen. Goed wonen gaat namelijk verder dan de woning zelf. Je voelt je pas prettig in je eigen huis als de woonomgeving ook een fijne plek is. Daar werken we samen met bewoners aan. Bewoners met een goed idee om de leefbaarheid te verbeteren kunnen via onze website een bijdrage uit het leefbaarheidsbudget aanvragen. Zo dragen we bij aan buurten waar onze huurders fijn kunnen (samen)leven. Samen ’thuis.